Enkele gedragsproblemen waar ik u mee kan helpen.

Uitvallen naar andere honden

Een van de meest voorkomende problemen is agressie naar andere honden ook wel bekend als “uitvallen”. Heb jij een hond die dit doet? Vrees niet, je bent niet alleen. Maar het is wel vervelend. Wandelen met je hond kan een geweldig leuke en ontspannen activiteit zijn maar wanneer een hond uitvalt vallen beide weg. Het wandelen wordt minder leuk en, in plaats van ontspanning, komt er spanning en frustratie bij kijken. Niet alleen bij de hond maar ook bij diegene die met de hond loopt. En soms zorgt dit ervoor dat de wandelingen korter worden en de hond minder beweging krijgt.


Een hond kan diverse motivaties hebben om uit te vallen. In vrijwel elk geval is het doel om de andere hond op afstand te houden. Misschien heeft de hond een traumatische ervaring gehad met een andere hond, misschien is de socialisatie niet goed of te weinig geweest of misschien heb je te maken met een genetische aanleg.
Wat de oorzaak ook is, het doel wordt vrijwel altijd behaald. Het op afstand houden van de andere hond. En dat zorgt ervoor dat het gedrag stand houdt of erger wordt.

Met de juiste tools en goede training kun je dit gedrag veranderen zodat het wandelen met je hond weer een ontspannen en leuke activiteit wordt.

Verlatingsangst

Je wil even snel naar de winkel of gezellig koffie drinken bij familie of vrienden, maar dat kan niet want het moment dat jij de deur uitstapt begint de hond te blaffen en te piepen. Herkenbaar? Dan is de kans aanwezig dat jouw hond verlatingsangst heeft.

Dit is een vervelend probleem waar je misschien laat achter komt. Niet elke hond begint gelijk te janken en te piepen maar bouwt spanning op als die alleen is en komt het piepen pas later. In het begin zijn de buren misschien geduldig en tolereren het gedrag maar dat houdt ook een keer op. En wanneer zij wel iets van zich laten horen wordt de druk vaak al wat hoger om er op korte termijn wat aan te doen. Niet alleen is het vervelend voor de buren maar jouw hond ervaart op dat moment ook enorm veel stress.

Samen gaan wij kijken naar het probleem, waar het vandaan komt en wat jouw hond nodig heeft om zich weer veilig te voelen in zijn omgeving. Op deze wijze kan jouw hond rustig alleen zijn en jij als eigenaar kan rustig het huis verlaten zonder zorgen te maken over jouw trouwe viervoeter.

hond 5

Agressie in huis

Wanneer het hele gezin en alle dieren goed met elkaar om gaan is het altijd gezellig. Alleen kunnen er problemen ontstaan tussen bepaalde gezinsleden en de hond of tussen de hond en ander (huis)dieren. Veelal staat miscommunicatie of een verkeerde start als basis van dit probleem. Zoals achterhaalde theorieën dat agressie de kop in gedrukt moet worden anders wordt de hond de “alfa” binnen het gezin. Hoewel niemand wil dat zijn of haar hond agressie toont, is en blijft het wel een enorm duidelijk communicatie middel. Durf jij ernaar te luisteren?

De communicatie en het vertrouwen herstellen is vaak een groot deel van de therapie. Natuurlijk blijft de veiligheid voor iedereen voorop staan.

Voernijd

“Ik als onbetwiste roedelleider moet het eten van mijn hond af kunnen pakken!”

Uitspraken in deze trant werden veel en worden zo nu en dan gebruikt. Veel honden eigenaren, ook die de dominantie theorie niet als basis nemen voor het opvoeden van hun hond, willen graag dat zij iets van de hond af kunnen pakken. Het is ook heel makkelijk als dit kan met name wanneer Fikkie iets heeft wat mogelijk schadelijk is als ze het doorslikt zoals sokken, stenen of een tak wat erg splintert. Maar ook voedsel zoals avocado’s, druiven en chocolade moeten wij af kunnen pakken als dit nodig is. Of als het object zelf veel waarde heeft, bijvoorbeeld de nieuwe schoenen van Zalando.

Fikkie kan vervolgens om verschillende redenen agressie laten zien. Het kan zijn dat het object te waardevol is of ze heeft geleerd dat als ze gromt ze het object mag houden. Maar misschien heeft ze al een keer flink op haar donder gekregen en loopt ze telkens van je weg in plaats van de aanval in te zetten. Ze kan die steentjes, sok of avocado pit nog steeds doorslikken.

Een vervelend probleem omdat de veiligheid van Fikkie soms op het spel staat of de veiligheid van haar eigenaar. Maar ook die van bezoek die Fikkie even willen begroeten maar niet zien dat ze op een botje aan het kauwen is.

Maar ook dit kan veranderen! Met trainen en je hond begrijpen gaan we ervoor zorgen dat jouw hond jou niet meer als een dreiging gaat zien.

hond 13

Algehele ongehoorzaamheid

Al heel veel verschillende manieren geprobeerd om je hond te laten luisteren? Misschien zit daar al een probleempje. Er zijn al zoveel verschillende methodes geprobeerd waardoor de hond helemaal niet meer weet wat hem of haar te wachten staat. Of  de methodes zijn toch niet optimaal gebruikt waardoor het gewenste resultaat niet behaald is. Maar we kunnen ook te maken hebben met een onderliggend probleem waardoor de trainingen gewoon niet slagen.

Ook hierbij kan ik u helpen zodat u een leuke viervoeter heeft voor de rest van zijn of haar leven.