Waarom je geen hond moet nemen

Een hond kan je heel veel plezier geven. Iedereen die een hond heeft, heeft gehad of ermee is opgegroeid kent dit gevoel maar al te goed. Wanneer je in een situatie bent waarbij je geen hond hebt, dan kan dit een leeg gevoel geven.

Een eerste reactie kan zijn dat je gaat zoeken naar een hond. Misschien ga je zoeken op marktplaats, sluit jij je aan bij een rasvereniging of ga je diverse asielen bezoeken. De manier waarop jij een hond neemt ga ik niet over schrijven vandaag. Wel gaan we kijken wanneer je beter geen hond kan nemen of misschien een hond van bepaald formaat beter aan je voorbij kan laten gaan.

Tijd
De meest voordehand liggende reden om geen hond te nemen is een gebrek aan tijd. Een hond houden neemt tijd in beslag. Elke hond moet een balans hebben tussen fysieke en mentale stimulatie en dit kost tijd. Houd rekening met minimaal twee uur per dag aan wandelen, verzorgen, trainen en stimuleren.

Dan hebben we het nu alleen over het houden van een volwassen hond. Neem jij een pup dan ben je daar nog meer tijd aan kwijt. Je moet deze opvoeden en leren de wereld te begrijpen. Een pup opvoeden is een enorme investering aan tijd. Als je dit goed doet echter krijg je er een hele leuke hond voor terug.

Heb je een druk leven met werk, een gezin, sport en andere verplichtingen? Of heb jij hobby’s waardoor de hond lager op de prioriteitenlijst komt te staan? Dan is een hond geen goed idee.

Gelukkig zijn er ook veel dingen die je samen met je hond kan doen. Houd jij van bewegen en sporten dan kun je met diverse hondenrassen verschillende sporten beoefenen waarbij zowel jij als jouw hond voldoende beweging krijgen. Plus dat je dagelijks met je hond zou moeten lopen.

Ben jij iemand die liever rustig op een terrasje gaat zitten dan kun je dit ook samen met jouw hond doen.

Financiële middelen
Hoe je het ook went of keert een hond kost geld. Denk hierbij aan zijn eten en dan heb je ook nog veel opties. Geef je brokken of vers vlees? Maar ook spullen als een voerbak, halsband en riem, poepzakjes, speelgoed, mand of kussen en nog veel meer. Als ik soms eens rondkijk wat ik allemaal voor mijn honden heb gekocht dan voel ik mij een rijk man.

Dat waren alledaagse dingen die je gebruikt of die jouw hond nodig heeft. Als je geluk hebt hoef je maar één keer per jaar naar de dierenarts, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan kun je verzekering nemen voor je hond maar dat is maandelijks ook weer een bedrag. Als we het nu toch over dierenartskosten hebben. Niet elk hondenras is tegenwoordig even gezond en soms lijkt het dat elk ras inmiddels zijn eigen kwaaltjes heeft. De Jack Russle terriër staat berucht om patella luxatie (ontwrichten van de knieschijf), een Teckel die in zijn leven geen hernia krijgt is bijzonder of de Rottweiler die zijn kruisbanden scheurt is ook geen uniek verhaal. Echter zijn er zeker rassen  waarbij er geen of weinig kwaaltjes te vinden zijn. Laat je goed informeren over rasgebonden kwaaltjes en neem dit mee in je beslissing

“Die hond wil ik ook”
Een kennis, vriend of buur heeft een hond en die zo lief en luistert goed, dat wil ik ook! Is met regelmaat de reden om een bepaald ras te nemen. Geen twee honden zijn hetzelfde, zelfs in een nest pups zijn er al verschillen te zien. Dat de ene Weimaraner heel lief en aanhankelijk is betekend niet dat een ander dat ook zal zijn.

Het is altijd goed om jezelf zo goed mogelijk te laten informeren over een ras. Het liefst krijg je die informatie van verschillende bronnen. Dan kun je altijd nog met de fokker praten over jouw wensen en welke pup dan het beste bij jou past.

Woonruimte
Laat ik beginnen met zeggen dat woonruimte niet altijd belangrijk is. Ik heb verschillende mensen gezien die met meerdere hond in een appartement wonen en deze honden komen niks te kort aan stimulatie of verzorgen. Ook kom ik honden tegen met een enorme tuin en veel speeltjes maar zich toch vervelen en daardoor te kort komen in hun behoefte. Maar andersom zie ik ook vaak genoeg.

Wel is het goed om hier rekening mee te houden. Een appartementje op vier hoog is geen ideale plek voor een energieke herdershond. Ook grote waakhonden doen het over het algemeen beter in een vrijstaande woning met tuin.

Intenties
Waarom wil jij een hond? Er zijn helaas nog steeds veel mensen die een hond nemen als een soort pronkstuk. Een kleine chihuahua die heel mooi in de handtas past of een stafford achtige hond want dat ziet er stoer uit. Is dit jouw reden om een hond te nemen dan kun je beter jezelf achter de oren krabben en afvragen of het echt wel een goed idee is.

Is jouw intentie om een hond als maatje te hebben die je goed gaat verzorgen en begeleiden in onze maatschappij? Dan zijn jouw intenties wat mij betreft goed.

Recente blogs

Loslopende honden

Jouw hond los laten lopen. Kan dit? Mag dit? Is het verstandig?   Honden lopen los! Als gedragstherapeut kom ik veel agressie naar andere honden

Lees verder »