Loslopende honden

Jouw hond los laten lopen. Kan dit? Mag dit? Is het verstandig?

 

Honden lopen los!

Als gedragstherapeut kom ik veel agressie naar andere honden tegen. Een van de problemen in een training zijn loslopende honden die zomaar naar de uitvallende hond lopen. Heel lastig om daar mee om te gaan omdat je maar weinig controle hebt over die loslopende hond. Daar wordt een training erg lastig van. Het beste advies wat ik kan geven is: zorg ervoor dat jouw hond geen schade maakt. Het is namelijk in basis zo dat de hond die schade maakt schuld heeft.

Uiteraard kun je vragen aan de eigenaar van de loslopende hond om deze bij zich te roepen en als je geluk hebt doet deze eigenaar dat en als je pech hebt wordt er gezegd dat ie niks doet. Als je dubbel geluk hebt dan wordt de hond geroepen en gaat de hond ook nog naar zijn of haar eigenaar.

 

Wanneer mag jouw hond los?

Er zijn plekken in Nederland waar jouw hond los mag lopen en waar dat niet mag. Los loopgebieden en speelveldjes bijvoorbeeld. Op veel andere plekken geld een aanlijn plicht. Dat betekend dus dat jouw hond aangelijnd moet zijn. En ik vindt het belangrijk dat er aan deze regels gehouden wordt. Als ik een hond bij mij heb die uit kan vallen naar andere honden, dan zoek ik gebieden op waar een aanlijnplicht geld. Dan mag ik er ook vanuit gaan dat ik daar geen loslopende honden tegen kom.
Hetzelfde met een losloopgebied. Daar mag ik verwachten dat ik daar geen aangelijnde honden tegen kom die uitvallen.

 

Wanneer kan mijn hond los?

Tussen mogen en kunnen zit een behoorlijk verschil. Het feit dat jij ergens loopt waar honden los mogen lopen betekend niet dat jouw hond los kan lopen. Voordat ik een hond van zijn lijn bevrijd wil ik dat deze hond en de omgeving aan drie voorwaarden voldoen.

Als eerst: is dit een veilige plek? Je denkt misschien dat elke plek waar honden los mogen lopen dit ook veilig is. Helaas ken (te) veel veldjes waar honden wel los mogen, maar hier zou ik mijn hond niet los laten. Dit is bijvoorbeeld omdat het veldje in kwestie direct grenst aan een weg waar auto’s reiden. Het kan ook zijn dat het veldje vol zit kuilen en gaten of er liggen glasscherven.
Is de situatie wel veilig? Het veldje is goed omheind of is het een groot losloopgebied in het bos? Dan ga stel ik mezelf de volgende vraag.

Wat kan mijn hond hier tegenkomen en reageert ie daar sociaal op. Het meest voordehand liggende zijn andere honden, mensen en kinderen. Soms loopt er ook een mountainbike route of ruiterpad langs of door het losloopgebied. Hier moet mijn hond wel op een juiste manier mee omgaan. Doet ie dit niet, is dit geen goede plek om mijn hond los te laten.

Is mijn hond ook sociaal naar anderen dan is er nog een ding waar ik op let. Als ik mijn hond roep wil ik voor 99% zeker zijn dat ie ook daadwerkelijk komt. En dat betekend trainen, trainen en trainen. Als mijn hond naar mij toe komt als ik hem roep in de achtertuin of en het trainingsveld van de hondenschool betekend niet gelijk dat ie dit ook doet in het bos. Je kunt vervolgens gaan trainen zodat jouw hond ook commando’s gaat opvolgen tijdens opwinding en daarbij train jij je hond om naar jou toe te komen ook als ie aandacht krijgt van andere mensen of honden.

Recente blogs

Loslopende honden

Jouw hond los laten lopen. Kan dit? Mag dit? Is het verstandig?   Honden lopen los! Als gedragstherapeut kom ik veel agressie naar andere honden

Lees verder »