Mogelijk probleem met elk ras

We weten dat er veel verschillende hondenrassen zijn en ook dat elke hond zijn eigen individu is. Hierdoor kan de opvoeding, training en therapie per hond verschillen. Er is geen één soort training wat voor elke hond werkt. Maar er is iets wat voor elk ras uiteindelijk slecht uitpakt en dat is populariteit.

 

Wat is het probleem?

Door de jaren heen zijn er verschillende hondenrassen populair geworden. In de laatste decennia zijn er verschillende rassen populair geworden door films. Denk aan de Schotse collie na de televisie serie Lassie, of de Dalmatiër na de populaire Disney film 101 Dalmatiërs.

Niet alleen worden rassen door films populair ook kan het door mond op mond reclame, om het zo maar even te zeggen. Dit kan komen doordat mensen, die ervaring hebben met honden, een hond aanschaffen en deze enorm goed voor het gezin blijkt te zijn. Dit zien mensen en willen ook zo’n hond enzovoort.

Of er nu een enorm populaire film is of een ras is populair geworden door mond op mond reclame, je hebt te maken met een enorme vraag. En waar vraag is, wordt gezorgd voor aanbod. Gelukkig heb je altijd nog verantwoordelijke fokkers die de ouders van hun pups selecteren op de gewenste karakter eigenschappen die binnen onze maatschappij passen. Deze zelfde fokkers zoeken ook de beste match voor deze pups. Mensen die weten wat zij in huis halen, de intentie hebben om de opvoeding goed op te pakken en voldoende tijd hebben om dit te doen. Echter zijn deze fokkers verreweg in de minderheid als het ras zo enorm populair is geworden.

Als het erop lijkt wordt het wel verkocht. Er wordt niet meer geselecteerd op karaktereigenschappen maar op uiterlijk en dit vindt ik geen goede prioriteit. Niet als je een pup gaat halen en ook niet als je een nestje pups wilt fokken.

Wat er ook gebeurt is dat de pups aan de eerste persoon wordt verkocht die de vraagprijs betaald. Met het resultaat dat een pup in de handen kan komen van een onervaren eigenaar en dit kan slecht uitpakken. De Dalmatiërs in de film zien er zo leuk uit, maar het zijn echt geen honden voor iemand die geen ervaring heeft met honden. Met de juiste opvoeding kunnen het echter wel super leuke honden zijn.

In het verleden zien we elke keer weer dat een populair hondenras problemen gaat krijgen. Fysieke problemen komt vaak door doorfokken en gedragsproblemen wat ook door het doorfokken kan komen maar ook zeker door een onervaren eigenaar die niet weet wat hij in huis heeft gehaald. Uiteindelijk is het ras de dupe.

Oplossing

Graag zou ik hier een antwoord typen die eenvoudig is en die we gelijk toe kunnen passen. Helaas is deze er niet. Hoe je er ook naar kijkt een oplossing is complex.

Moeten we verbieden dat honden niet meer in films of reclames mogen verschijnen? Hoe stop je mond op mond reclame? Hoe stop je het doorfokken van een bepaald ras waarvan de vraag zo enorm hoog is? Natuurlijk kan het raad van beheer regels stellen aan fokkers, maar die regels gelden voor fokkers die met stamboom fokken. Wie houdt jou tegen om een keer een nestje te fokken met de buurhond en de pups op marktplaats te zetten? Het is te makkelijk om met honden te fokken en deze aan te bieden, het is te makkelijk om als handelaar of broodfokker je pups te verkopen.

Kortom het probleem is groot en een oplossing is lastig. Maar er is iets wat jij als eigenaar (of toekomstige eigenaar) kunt doen. Win informatie over het ras van jouw (toekomstige) hond uit meerdere bronnen. Het is belangrijk om te weten welke eigenschappen een ras bezit, welk (gedrag daar uit voort kan komen en hoe je daar mee moet omgaan. Informatie die jij krijgt van een fokker kan juist zijn maar toch dat de nadelen wat worden weggeschoven en de voordelen juist benadrukt worden. Informeer daarom ook eens bij een hondenschool of iemand die met honden werkt. Weet ook hoe je een broodfokker kunt herkennen. Hier is ook veel informatie over te vinden. De belangrijkste rode vlaggen zijn de volgende: Je ziet geen ouders van de pups, er zijn meerdere rassen pups beschikbaar, je mag even kijken bij de pups en dan moet je er een uitzoeken, betalen en wegwezen.

Heb je eenmaal een pups gevonden van een goede fokker, dan is het belangrijk dat het gedrag goed begeleid wordt. Hier kan ik je bij helpen, maar ik ben zeker niet de enige. Een gediplomeerde instructeur of gedragstherapeut die zich bij laat scholen en op de hoogte is van de nieuwe ontwikkelingen is top.

Recente blogs

Loslopende honden

Jouw hond los laten lopen. Kan dit? Mag dit? Is het verstandig?   Honden lopen los! Als gedragstherapeut kom ik veel agressie naar andere honden

Lees verder »