Mindset

Inmiddels help ik mensen al meerdere jaren om het gedrag van hun hond te veranderen. Welk gedrag ik ook tegen kom er is altijd iets wat bij vrijwel elke hondeneigenaar gelijk is. En dat is de mindset tijdens het opvoeden of het trainen. Een heel krachtig iets wat een bron van frustratie kan zijn, maar als jij jezelf een goede mindset aan kan leren wordt trainen niet alleen makkelijker maar ook leuker.

Opvallende mindset bij de meeste hondeneigenaren:

Bijna dagelijks komen er vragen bij mij terecht van mensen over het gedrag van hun hond. Over het springen tegen bezoek, het trekken aan de lijn of het bijten tijdens het spelen. Maar ook vragen over uitvallen aan de lijn, bezits- of voedselagressie en verlatingsangst. Bijna alle vragen hebben één ding gemeen en dat is dat de focus ligt op het gedrag wat ze eruit willen trainen, juist zou ik graag willen horen “Hoe leer ik mijn hond aan een slappe lijn te lopen” of “Hoe leer ik mijn hond een andere hond op straat te negeren”. Hierbij vraag je juist naar het gedrag wat je ervoor in de plaats wil hebben.

Niet alleen bij de vragen die ik ontvang maar ook tijdens cursussen en trainingen zelf valt het op dat de nadruk ligt op datgeen wat we niet willen hebben. Wanneer een hond overmatig blaft wordt er op gereageerd, maar de momenten dat de hond rustig zit en zijn waffel houdt wordt er helemaal niks gedaan. Pas als de lijn strak is getrokken wordt er stil gestaan, aandacht gevraagd of wordt er een andere techniek toegepast. Terwijl de tien meter die de hond rustig aan dat lijntje liep volledig genegeerd zijn.

Hoe kan dit zo?

Het is niet zo dat slechts een hand vol of de helft van de hondeneigenaren moeite hebben met focussen op het gewenste gedrag. Het is bijna iedereen die ik geholpen of begeleid heb.
Maar buiten de honden om wordt er in onze maatschappij veel gelet op ons foute gedrag. Als ik te snel op de A1 rijd kan ik een geldboete op de mat verwachten. Houd ik mij wel netjes aan de snelheid kan ik geen mooie kaart in de bus verwachten met een smiley en een duimpje omhoog omdat ik het zo goed heb gedaan. Kwam ik vroeger eens te laat op school werd er van gezet en moest ik mogelijk uren terugkomen. Elke dag netjes op tijd resulteerde niet in schouderklopje.

Ongetwijfeld heeft deze karaktereigenschap een evolutionaire voordeel gehad anders was dit niet zo overduidelijk te zien.

Waarom bij honden op gewenst gedrag letten?

Wij mensen kunnen elkaar uitleggen dat de geldboete het gevolg is van het te hard rijden. Die associatie wordt gemaakt en gedrag wordt mogelijk aangepast. Als een hond in een nieuwe situatie komt (voor een pup zullen dit bijna alle situaties zijn) weet ie niet hoe die zich moet gedragen. Dit gaan zij leren door ervaringen, door te ondervinden welk gedrag hen iets gaat prettigs gaat opleveren. Honden kennen onze verbale taal niet, enkel hebben zij woorden aan bepaald gedrag gekoppeld. Je kunt dus niet tegen je hond zeggen “Wij gaan straks wandelen en dan moet jij rustig aan het lijntje lopen.” en verwachten dat ie dat ook begrijpt.

Als jij vanaf het begin jouw hond hierin helpt en bevestigd of beloond wanneer ie iets goed doet, dan weet jouw hond gelijk wat ie moet doen. In tegenstelling dat ie eerst ongewenst gedrag kan laten zien en ontwikkelen om daarna het goede erin te trainen.

Hoe leer jij die mindset?

Een juiste mindset is iets wat meehelpt in elke training, maar verwacht niet dat door enkel een goede mindset te hebben het gedrag van jouw hond op magische wijze veranderd.
Maar hoe ga je deze mindset jezelf nu aanleren terwijl het letten op ongewenst gedrag zo automatisch voor ons is? De beste eerste stap is: ga er heel bewust mee bezig!
Vraag jezelf eerst af welk gedrag je graag wil zien van jouw hond. Let op dat als het woordje “niet” in jouw gedrag voorkomt (zoals niet blaffen, niet trekken etc.) je nog steeds op het ongewenste gedrag focust. Jouw antwoord kan dan zijn: lopen aan een losse lijn of stil zijn. Elke keer als jouw hond dit doet, kun je belonen.

Ga jij deze week met je pup naar een tuincentrum vraag jezelf dan eerst af wat ie allemaal mag en beloon ook voor dit gewenste gedrag. Ook als jouw hond al wat ongewenst gedrag laat zien in bepaalde situaties, vraag jezelf is af wat jij wel van je hond wil zien. Vervolgens ga je vanaf het allereerste moment op het gedrag van jouw hond letten en ook belonen wanneer ie gedrag laat zien wat jij graag wil.

Recente blogs

Loslopende honden

Jouw hond los laten lopen. Kan dit? Mag dit? Is het verstandig?   Honden lopen los! Als gedragstherapeut kom ik veel agressie naar andere honden

Lees verder »