Correcties

In het verleden is er een verandering geweest in de hondenwereld. Door meer kennis zijn veel hondentrainers overgestapt naar een positieve aanpak. Hierbij ligt de focus op het belonen van gewenst gedrag tijdens het trainen of opvoeden van een hond. Echter gebruikt vrijwel elke hondentrainer vandaag de dag correcties. Dit leg ik even uit…

Wat is een correctie?

Als wij aan een correctie denken dan gaan onze gedachtes al snel naar een ruk aan de lijn, slipketting of misschien een stroomband. Dit zijn de methodes van corrigeren waar de positieve trainer in principe vanaf blijft. De correcties die werken met angst of pijn worden zelden gebruikt door positieve trainers. Als ik zelf dit al in zou zetten dan gaat het vaak om gedrag wat de veiligheid van de hond of omgeving in gevaar brengt en(!) zijn andere vormen van gedragsverandering al overwogen.

Het is goed om te weten wat een correctie daadwerkelijk is voordat je ze gaat gebruiken. Een correctie is iets wat de hond onprettig vindt waardoor gedrag afneemt. “…waardoor gedrag afneemt.” dat is een heel belangrijk stukje. Als het gedrag van jouw hond niet afneemt bij het rukken aan de riem dan is het geen correctie.

Naast de dingen die pijn kunnen doen of waar de hond van kan schrikken zijn er andere dingen die een hond onprettig kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan een hond die pijn heeft als deze gaat zitten, het gevolg is dat de hond het zitten zo min mogelijk zal doen.

 

Welke correcties gebruiken wij wel?

Ook de positieve trainers, waar ik mij een van noem, gebruiken correcties. Zoals ik al schreef zijn dit niet de correcties met pijn of angst. De correcties die wij gebruiken hebben te maken met het weghalen van iets leuks, dit heeft teleurstelling als gevolg.

De meest voorkomende is misschien het stoppen met spelen als de hond of pup een grens over gaat. Ook kun je deze manier van corrigeren goed gebruiken bij het omdoen van de halsband of tuig als jouw hond tegen het plafond aan springt als jij enkel de riem pakt. Hoe? Simpelweg de riem weer wegleggen als jouw hond te onrustig is of als deze tegen je aan gaat springen.

 

Onvermijdbare correcties

Jouw hond komt dagelijks in situaties waarbij er iets vervelends voor kan komen wat weer iets met het gedrag kan doen. Soms kun je hier niks aan doen. Een voorbeeld die ik nog wel eens hoor is dat de hond altijd graag naar de schapen in de wei wilde, een keer komt ie net met zijn neus tegen het stroomdraad en wil ie er vervolgens niet meer heen of in sommige gevallen niet eens meer langs lopen. Ongeluk zit in een klein hoekje en dat kan gebeuren.
Of je staat op rent naar de keuken omdat er iets overkookt, jouw hond loopt jou net voor de voeten en krijgt met aardig vaart een been in zijn zij. Het gevolg kan zijn dat als jij gespannen of snel loopt jouw hond even wat afstand houdt.

Als deze correcties onvermijdelijk zijn, waarom is het dan zo slecht om met correcties je hond op te voeden of te trainen?

Effecten van correcties

Voor mij zijn er verschillende grote redenen om geen gebruik te maken van pijn of angst om gedrag aan te passen. Een daarvan is dat het niet diervriendelijk is. De ander en een hele belangrijke is dat deze manier van trainen meer met je hond doen dan enkel het gedrag laten afnemen. Er zijn inmiddels veel onderzoeken gedaan naar de effecten van diverse trainingsmethoden. Ga je twee tegenovergestelde trainingsmethoden vergelijken dan zie je dat honden die worden getraind met voornamelijk straf:

  • Passiever zijn
  • Meer stress laten zien
  • Slechtere band hebben met de eigenaar
  • Meer kans hebben op hart en vaat ziektes (door de vele en vaak langdurige stress)

Resultaten met correcties

Het is (te) makkelijk om te denken dat gewenst gedrag beloond moet worden en ongewenst gedrag gestraft. Gedrag van een hond is niet op te splitsen in goed of slecht. Een hond laat gedrag zien om te communiceren en zitten er emoties achter het gedrag.

Als we een voorbeeld nemen van een hond die blaft naar andere honden op straat. Dit doen 99% van de honden om de andere op afstand te houden, omdat zij deze om welke reden dan ook als bedreiging zien. Misschien is de hond een keer aangevlogen door een andere hond. Als je voor dit gedrag zou straffen zal de hond de ander dan niet meer als dreiging zien? Het antwoord is natuurlijk “nee”. Je veranderd hierdoor de oorzaak van het gedrag niet. Het gevolg is vaak dat als er een hond te dichtbij komt dat ie alsnog gaat uitvallen.

Recente blogs

Loslopende honden

Jouw hond los laten lopen. Kan dit? Mag dit? Is het verstandig?   Honden lopen los! Als gedragstherapeut kom ik veel agressie naar andere honden

Lees verder »